Een oogje in het zeil houden, rommel in de openbare ruimte tegengaan en toezicht houden bij evenementen: het is maar een kleine greep uit wat de Ridderkerkse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) voor de gemeente doen. Hanneke Kooijmans – van den Herik neemt ons mee.
We ontmoeten Hanneke op de brandweerkazerne, waar zij en haar zeven collega’s sinds januari huizen. De dag begint met een overleg. “We bespreken de meldingen van inwoners en lopende zaken waarna we in duo’s op pad gaan om ze op te lossen. We zijn daarnaast allemaal aan een wijk gekoppeld waar we meerdere keren per dag naartoe gaan. We doen daar dan rondes met het dienstvoertuig, op de fiets of te voet.”
Met collega Ferid loopt Hanneke naar een van de handhavingsbusjes. In haar hand heeft ze een stapel meldingen. Als eerste gaan we naar Bolnes. Een inwoner meldde dat een pad deels geblokkeerd is. Na even zoeken zien we het probleem: in een brandgang staat een deel van een schutting. Hanneke noteert wat ze heeft gezien. “We gaan proberen contact te zoeken met de eigenaar van de schutting.”
Door naar de parkeerplaats op De Schans. Daar staat een busje voor een voetpad geparkeerd. Hanneke noteert en zal later gaan kijken of het busje er nog staat. Boa’s rijden regelmatig een rondje op openbare parkeerplaatsen. Al snel blijkt waarom dat nodig is: zo neemt een busje twee parkeerplekken in en neemt de achterkant van een caravan de hele stoep in beslag.
Contact
Hanneke en Ferid zetten alles in hun systeem. Staan de voertuigen er morgen nog, dan geven ze een waarschuwing met het verzoek om de voertuigen zo snel mogelijk te verplaatsen. “Vaak wordt zo’n voertuig snel weggehaald als er eenmaal een waarschuwing is gegeven.”
Op naar de Sophiastraat. Ferid hangt daar een kaartje aan een fietswrak. Daarop staat dat de fiets daar niet langer dan zeven dagen mag staan. Onderweg naar de volgende melding zwaaien een paar inwoners naar Hanneke. Contact hebben met inwoners en problemen in de wijk signaleren en eventueel oplossen, dat is voor haar de kern van haar werk. “Gelukkig heb ik zelf niet veel te maken met agressie. Ik ben ervan overtuigd dat je daar zelf ook een rol in hebt.”
Als voorbeeld geeft ze de bestuurder van een fout geparkeerde auto aan de Noordenweg een waarschuwing. Op sommige plekken, bijvoorbeeld op invalidenparkeerplaatsen, geldt wel een no-tolerance beleid. Dat houdt in dat een boa gelijk overgaat tot het geven van een boete bij foutparkeren.
Aan de Noordenweg stapt de eigenaresse net uit zodra wij langs rijden. Hanneke legt haar uit waarom ze daar niet mag parkeren. “Je kunt wel gelijk een boete geven,” vertelt ze als we weer verder rijden, “maar je kunt ook zeggen: ‘zet die auto nou even weg, dan is er niks aan de hand.’ Dat komt ook nog eens veel positiever over.”
Heeft u een vraag aan de boa’s? Kom dan naar het spreekuur op woensdag 4 september of 2 oktober. U bent welkom van 10.00 tot 12.00 uur in de brandweerkazerne aan Meester Troelstrastraat 2.
Wilt u een melding maken over uw woonomgeving? Bel dan de gemeente via (0180) 451 234. U kunt ook WhatsAppen naar 06 11 87 06 87 of het formulier invullen op ridderkerk.nl/melding-woonomgeving.
Door: Gemeente Ridderkerk